fejlec

 

🌳 Tanórán kívüli tevékenységek 🌳

2024.

Papír- és kupakgyűjtés

 

Papírgyűjtés következményeként csökkentjük a környezetünk hulladékterhelését, segítjük a hulladékgazdálkodás folyamatát. Ezt a környezettudatos magatartást szem előtt tartva szerveztük meg ismét a tavaszi papírgyűjtést. Az újrahasznosított papír számtalan értékes és praktikus módon felhasználható. Készülhet belőle hullámkarton (dobozokhoz), csomagolóanyag, de akár designbútor is. Az sem mellékes, hogy egy tonna papírhulladékkal 12 darab felnőtt fát mentünk meg a kivágástól.

Április 29-én és 30-án nemcsak papírt, hanem műanyag kupakokat is gyűjtöttünk. Programunkkal ismételten szeretnénk felhívni a figyelmet a fenntarthatóságra, környezettudatos szemléletre. 

Köszönjük azoknak a szülőknek és tanulóknak a segítséget, akik hozzájárultak a gyűjtés sikeres lebonyolításához!

 

 

“Ki a tanteremből” program

 

Örökös Ökoiskolaként továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos szemlélet minél erőteljesebb érvényesülésére. A „Ki a tanteremből” programunk március 27-én valósult meg, amikor is minden osztályunk útnak indult a természetbe, hogy a külső helyszíneken további tapasztalatokat és újabb élményeket szerezzen.

Elengedhetetlennek tartjuk ezen a téren a tudatos nevelést, hiszen a gyerekekből felnőttek válnak, és nem mindegy, hogyan viszonyulnak környezetükhöz. Ez a program lehetőség arra, hogy tudatosodjon tanulóinkban a természet szeretete és annak védelme.

 

További képek…

 

“A tavasz kiszabadítja a virágokat…” rajzverseny

 

A kecskeméti Móra Ferenc Általános Iskolában „A tavasz kiszabadítja a virágokat, hogy színesre fessék a nevető földet” mottóval meghirdetett rajzpályázaton Ackermann Emil 6.b osztályos tanulónk különdíjas lett.

Szívből gratulálunk!

 

A víz világnapja

 

A víz világnapja minden év márciusában egy kiváló alkalom és újabb lehetőség arra, hogy megálljunk és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy mit jelent nekünk a víz és azon, hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni!

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki “A víz világnapja” dátumaként, amelynek célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a vízre és annak alapvető szerepére.

Ha nem lenne elérhető, ha nem állna rendelkezésre az otthonunkban, az intézményekben, akkor hogyan oldanánk meg a kézmosást? Hogyan oldanánk meg a fertőtlenítést? Hogyan főznénk, mit innánk?
Olyan sok dolgot egyértelműként kezelünk. Azt, hogy kinyitjuk a csapot és folyik a kiváló minőségű csapvíz. Hogy lehúzzuk a WC-t és elfolyik a szennyvíz a szennyvíztisztító telepekre. Nekünk ez megadatott, sokan talán azt gondolják, nekik alanyi jogon jár. Azonban a bolygónk más szegleteiben, a harmadik világ országaiban nincs vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetést még hírből sem ismerik!

Álljunk meg egy pillanatra és holnaptól tegyük meg azt, ami tőlünk telik!

 

 

2023.

“Ültessünk jobb levegőt!”

 

A Procter&Gamble és az Iskolakertekért Alapítvány közösen pályázatot hirdetett magyarországi általános iskolák számára „Ültessünk jobb levegőt!” címmel. Beadott pályamunkánk nyert, iskolánk így almafákat és ribizli, josta bokrokat kapott.

Ezeket a gyümölcsfákat az elsősöknek szántuk, ez lesz az osztályfájuk. A kicsik tanítóik vezetésével keresték a megfelelő helyet, hogy hova ültessék majd a csemetéket.

 

Negyedikeseink Berla Krisztina tanító vezetésével, segítségével az „Ifjú gyümölcsész” munkafüzet feladatain keresztül ismerkedett-ismerkedik a gyümölcsfák életével, gondozásukkal.

 

Október 14-én megérkeztek a növények a Csodakertész Barna Faiskolából, sor került az ültetésre. Köszönjük a segítséget Laci bácsinak és István bácsinak!

 

További képek…

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét

 

Az idén is részt vettünk az Európai Hulladékcsökkentési Hét programján (november 18-26. között).

Ebben a tanévben hulladékanyag felhasználásával maketteket készítettek a tanulóink.

 

 

 

 

Sulizsák

 

Az ÖKO munkacsoport szervezésében idén is részt vettünk a Sulizsák akcióban (2023. november 10-14.). Az évek óta megvalósuló program új elemmel bővült.

 Mivel fontosnak tartjuk a takarékoskodást, környezetünk tehermentesítését, úgy gondoltuk, hogy a behozott holmikat először iskolánk tanulóinak, szüleinek ajánljuk fel szerény támogatás fejében. Így a családoknak jelentős megtakarítást eredményezhet a használt, de jó minőségű ruhaneműk továbbadása. A „Gardróbvásárból” származó adomány az oztálypénztárakat gyarapította.

Köszönjük az iskolai SZMK támogató hozzáállását, a szülők segítségét!

 

 

 

 

„Egészségmegőrző projektnap” és „Alkossunk ÖKO-san”

 

Évek óta szervezzük az „Egészségmegőrző projektnap az Aranyban” című jó gyakorlatunkat. Ebben a tanévben ehhez kapcsoltuk hozzá az “Alkossunk ÖKO-san” programunkat. A meghívottak a leendő elsősök és szüleik voltak. 

Célunk volt:

A kínált programok:

A programok során a kisgyermekeknek és szüleiknek lehetőségük nyílt találkozni a leendő első osztályos tanító nénikkel. A szülők betekintést nyertek az iskola mindennapi életébe, szokásaiba, hagyományaiba, miközben egészséges finomságokat kóstolhattak meg, melyeket tanulóink készítettek el.

 

 

További képek…

 

Állatvédelmi témahét

 

Iskolánk először vett részt az Állatvédelmi világhét programjában.

 A kicsik kézműveskedtek, a kicsit nagyobbak könyvtári foglalkozáson vettek részt. Az ötödikesek a környezetünkben élő állatokról oldottak meg feladatokat. Állatorvosi rendelőben a gazdik tennivalóiról hallottak tájékoztatást. A nagyok a felelős állattartásról beszélgettek, osztották meg véleményüket.

Minden külsős szervezetnek köszönjük a segítséget a program szervezésében!

 

 

További képek…

 

Európai autómentes nap

 

Kecskemét 2023. szeptember 22-én rendezte az Autómentes napot, melynek több rendezvényén iskolánk tanulói is részt vettek.

A Kresz-bajnok program Legbiztonságosabban közlekedő osztály díját a 4.b osztálytanulói vehették át. A 2.b-sek is kipróbálhatták magukat közlekedésben, fejtörésben, ismerkedtek a rendőrök, tűzoltók, autóbuszvezetők munkájával.

A többi alsós az iskola udvarán felállított MOKI pályán rollerezett, kerékpározott, vagy gyalogosként közlekedett.

Délután városi kerékpáros felvonuláson vettünk részt.

Ezen a napon avattuk fel a megjavított kerékpártartót is.  Külön köszönet Boros Józsefnek!

A programban résztvevő kollégáknak is köszönjük a közreműködést:

Nyúl Attiláné, Kovácsné Polyák Anita, Bálintné Mészáros Mónika, Bohács Adrienn, Kövesdi Gabriella, Balogné Nagy Katalin, Lórné Molnár Tünde

 

 

További képek…

 

A víz világnapja

 

Kékbe öltöztünk, vízcseppet formáztunk, így hívtuk el a figyelmet a tiszta víz fontosságára.

 

 

ZöldOkos Kupa

 

A ZöldOkos Kupa Palánta egy többfordulós fenntarthatósági tudáspróba 7-8. évfolyamos hazai és határon túli magyar diákok számára. A Kupán az az eddigi évekhez hasonlóan 3 fős csapattal vettünk részt. A három online előforduló után bejutottunk a megyei döntőbe!

 

 

angol

English

Védőháló

Diavetítés

NFU ESZA Széchenyi Terv mtm ETP Tehetségpont Ökoiskola Határtalanul Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával európai iskolagyümölcs-program Digitális témahét xclass Fenntarthatósági témahét Digitális Témahét 2018 Digitális Témahét 2019 Digitális Témahét 2020

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u.10.

Telefonszám: 76/478-557, 76/508-333. Tel. és fax: 76/478-549

E-mail: igazgato@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András