fejlec

Határtalanul – 2022 (HAT-KP-1-2022/1-000508)

1.nap

  1. május 23-án hajnali 5-kor indultunk el a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola elől. Rövid pihenőt tartottunk a Király-hágónál, majd Kolozsvárnál felvettük az idegenvezetőnket, aki megmutatta nekünk Kolozsvár történelmi belvárosát. A Mátyás-szobornál kezdtünk, majd megnéztük a Szent Mihály-templomot, ezután Mátyás király szülőházánál álltunk meg, ahol sok érdekességet hallottunk születésének körülményeiről és gyermekkoráról. A városnézést egy kellemes fagyizással zártuk, és folytattuk utunkat a Tordai-hasadékhoz. Itt vadregényes tájon túráztunk kristálytiszta patak mellett, meredek sziklák között. Innen indultunk első szálláshelyünkre az esti órákban Székelyszentlélekre.

 

  1. nap

Bőséges reggeli után ellátogattunk a település általános iskolájába. a Dr. P. Benedek Fidél Általános Iskola pedagógusai lelkesen beszéltek az iskola múltjáról és jelenéről, megnéztük a legrégebbi iskolaépületet is, ami többszáz éves, osztályokat látogattunk meg és ajándékkal kedveskedtünk (könyvek, sportszerek és társasjátékok) az intézmény tanulóinak. Ezután megkoszorúztuk Szejkefürdőn a „legnagyobb székely”, Orbán Balázs sírját, ahova egy hosszú székelykapusor vezetett. Székelyudvarhelyen városnézésen vettünk részt, a szoborparkban pedig megismerkedtünk a település híres magyarjaival. Rövid séta után felszálltunk a buszra és a Zetelaki víztározóhoz érkeztünk. Itt az idegenvezető elmagyarázta a víztározó földrajzi és gazdasági jelentőségét. Hosszú utunk következő állomása a Békás-szoros volt. Bár eleredt az eső, de ez kedvünket nem szegte, mert a Pokol kapuján át az egekig érő szikla ormok között túráztunk, csodás látványban volt részünk. Innen a Gyilkos-tóhoz vezetett az utunk. Finom kürtős kalácsot, lángost, fagyit ettünk, és sétáltunk a tó partján, melynek legendáját figyelmesen hallgattuk. Gyergyószentmiklóson meglátogattuk az Örmény erődtemplomot, Korondon pedig a helyi kézműves termékek széles választékával ismerkedtünk meg, és szeretteinknek vettünk is néhány ajándékot. Fakultatív, meglepetés programot szerveztünk tanulóinknak, terepjárókkal felvittek bennünket a Jézus Szíve Kilátóhoz Farkaslaka közelében. Az egész napos fáradtságos gyaloglás után örömmel másztuk meg a kilátó lépcsőfokait egészen a legfelső szintig, ahol mesés kilátás nyílt a környező vulkáni kúpok maradványaira és az Ábel a rengetegben-t idéző fenyvesekre.  Hatalmas élmény volt mindannyiunknak a nap lezárásaként.

  1. nap

Reggel mindent bepakoltunk a buszba és Farkaslakára indultunk reggeli után. Tamási Áron emlék-és sírhelyét kerestük fel, és koszorúztuk meg. Érdekes információkat kaptunk a gránit domborműről, a rajta lévő alakokról, Tamási műveinek szereplőiről. Rövid buszos út után érkeztünk meg a Medve-tóhoz, ezt körbe is sétáltuk és sok mindent megtudtunk a tó geomorfológiájáról. A rossz, esős időjárás miatt a kültéri sóképződményeket nem tudtuk megnézni Parajdon, de a sóbányába szerencsére rövid várakozás után lejutottunk, és itt sétáltunk a tüdőnknek jót tevő egészséges légkörben. Láttuk a Kápolnát, a bánya történetét bemutató kiállítást, fakultatív programként kalandparkban, ugrálóvárban is tölthették az idejüket a gyerekek. Ezután Segesvár következett, ahol megnéztük Petőfi-mellszobrát, az Óratornyot, megmásztuk a diáklépcső mind a 172 fokát oda-vissza. Ezután több mint 2 órás út vezetett az utolsó szálláshelyünkre, Nagyenyedre. Út közben az idegenvezetőnk mesélt a város történelméről, és megismertük a Nagyenyedi két fűzfa történetét is.

 

  1. nap

Első programunk Gyulafehérvár megismerése volt. Sétát tettünk a várfalakon belüli történelmi városrészben. Megtekintettük az érseki székesegyházat, benne Hunyadi János szarkofágját. Ebéd után érkeztünk meg Vajdahunyad várához. Itt felfedeztük a nagy törökverő palotáját, jártunk a Lovagteremben,  a hunyadi-család lakosztályaiban, a Kápolnában, a börtönben, kinéztünk a bástyáról, elolvastuk a vár kútjának történetét is. Következő programunk Déva várának meglátogatása a felújítási munkálatok miatt elmaradt, de egy diákunk a buszon ismertette a hozzá kapcsolódó történelmi és irodalmi vonatkozásokat.  Innen még 450 km-es utunk volt hazáig. Este 7-re értünk az iskola elé tele feledhetetlen élményekkel.

 

 

angol

English

Védőháló

Diavetítés

NFU ESZA Széchenyi Terv mtm ETP Tehetségpont Ökoiskola Határtalanul Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával európai iskolagyümölcs-program Digitális témahét xclass Fenntarthatósági témahét Digitális Témahét 2018 Digitális Témahét 2019 Digitális Témahét 2020

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u.10.

Telefonszám: 76/478-557, 76/508-333. Tel. és fax: 76/478-549

E-mail: igazgato@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András