fejlec
 
A 7.a osztály is csatlakozott a Magyarországi Ökoiskolák Hálózata felhívásához, a KI A TANTEREMBŐL programhoz, és felkerekedett 2017 június 9-én. A várostól nem messze lévő Tőserdő (Lakitelek) volt az úti cél.

Már az első napon kerékpártúrán vettünk részt. Gyönyörködtünk az erdő szépségében, utunk során próbáltuk felismerni és azonosítani a gyógynövényeket. Felidéztük a róluk tanult ismereteinket.

Nagy élmény volt számunkra, hogy az összegyűjtött, szálláshelyre vitt növényekből (cickafark, csalán, gyermekláncfű) kókuszzsír, olivaolaj, méhviasz és rozmaringolaj felhasználásával Ditke néni segítségével gyulladáscsökkentő krémet készítettünk. Együtt kutyultuk, kavartuk a csodafőzetet, majd tégelyekbe raktuk a sűrű zöld színű folyadékot. Ezt vittük haza ajándékba. De a szúnyogcsípéseinkre is ezt alkalmaztuk gyógyírként. A vízimentát pedig a limonádékészítéshez használtuk fel. Persze ehhez még szükségünk volt vízre, citromlére és némi cukorra. Bizony jólesett a nagy melegben ez a magunk által készített frissítő! A rozmaringot és a bazsalikomot emlékezetjavító és gondolkodást serkentő illatzacskó készítéséhez használtuk fel. Ígéretet tettünk arra, hogy rendszeresen használjuk majd, és figyeljük a hatást.

Éjszaka együtt indultunk a “Rejtélyes Tisza-holtág” elnevezésű túrára. Megfigyeltük, hogy miben más az erdő és a vízpart éjszaka. Éppen telihold volt, elcsendesedtünk, és hallgattuk az erdő hangjait. Pontosabban csak hallgattuk volna, ha a békakuruttyolástól lehetett volna bármit is a fülünkkel érzékelni. A brekik olyan hangos koncertet adtak a vízparton, hogy egymást is alig értettük.

Igazi kikapcsolódást jelentett számunkra ez a két nap, jó volt elhagyni a várost, és a természetben újult energiával feltöltődni.

 

 

 

angol

English

Védőháló

Diavetítés

NFU ESZA Széchenyi Terv mtm Tehetségpont Ökoiskola Határtalanul európai iskolagyümölcs-program Digitális témahét xclass Fenntarthatósági témahét Digitális Témahét 2018 Digitális Témahét 2019 Digitális Témahét 2020

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u.10.

Telefonszám: 76/478-557, 76/508-333. Tel. és fax: 76/478-549

E-mail: igazgato@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András