fejlec

Izgalmas és színes feladat az iskolánk Diákönkormányzatának vezetése, melyet a 2014 / 2015-ös tanévben vettünk át elődeinktől. Úgy érezzük, hogy a kollégák és a gyerekek segítségével a kisebb-nagyobb nehézségek ellenére az akadályokat jól vesszük – örömünkre, a visszajelzések is ezt igazolják. Megtartjuk az eddig is jól működő programokat, de igyekezünk új feladatokat is bevetni, színesíteni azokat.

Programjaink során a gyerekek kreativitását, szervező-és problémamegoldó képességét helyezzük előtérbe, hogy bemutathassák tehetségüket, ügyességüket minden téren egymásnak, tanáraiknak és szüleiknek.

A kinti szabadidő hasznos, aktív eltöltése is fontos számunkra, ezért tervezzük – még ha apró lépésekben is – az udvari játékok fejlesztését pályázati segítséggel.

Év elején megválasztásra kerülnek új DÖK képviselők (osztályonként 2-2 fő), akiket osztálytársaik választanak, hogy képviseljék osztályukat a 3.-8. évfolyamon. Észrevételeikkel, ötleteikkel segítik a munkánkat, részt vesznek a rendezvények lebonyolításában.

A DÖK faliújságon – amely a földszinti aulában található – mindenki tájékozódhat az eseményekről és a versenyek eredményeiről. A faliújság alatti ötletládába pedig várjuk minden diák észrevételét, ötletét az iskolai programok kapcsán.

Szeptemberben és áprilisban focibajnokság kerül megrendezésre Radnai Andrea kolléganőnk segítségével a 3-4. osztályos gyerekek számára. A nagy versengésnek csokijutalom a vége a gyerekek nagy örömére.

A szelektív hulladékgyűjtést szem előtt tartva, nagy megmozdulás iskolánkban az őszi és tavaszi papírgyűjtés. A legügyesebb osztályok, diákok apró ajándékokban részesülnek (torta, csoki, ceruza, labda).

Októberben az Aradi vértanúk emlékére akadályversenyt szervezünk az alsós gyerekeknek – 18 osztály részvételével. A délutáni csapatversenyben ügyességi és játékos feladatokban mérhetik össze tudásukat a diákok.

Jó mulatság a felsősök Tréfás szaladgálója is. A logikai, nyelvészkedő, sportos, kézműves feladatokat élvezik a gyerekek, de el is fáradnak, mivel a gyorsaság is számít. Az elkészült alkotásokból, melyek egy-egy téma köré csoportosulnak (Rubik kocka 40. évfordulója, Állatok Világnapja…) kiállítást rendezünk a földszinti aulában, így mindenki láthatja az ötletes műveket.

Őszi szünet előtt és az Intézményi Napok zárásaként diszkót szervezünk, játékos feladatokkal, táncversennyel. A “díjak” itt sem maradnak el. Szerencsére egyre nagyobb létszámban vesznek részt a felsősök a jó hangulatú bulikon.

Novemberben iskolai fotózásra kerül sor. Komoly szervezési munkát, türelmet igényel mindenkitől a 31 osztály beosztása. Újdonság az elsősök fotózása még szeptemberben, az iskolakezdés apropóján.

A hónap végén kezdetét vette a Karácsony projekt. Az adventi műsorok és iskolánk ünnepi díszítésében (karácsonyfa az aulában) is szerepet vállaltunk.

Decemberben megérkezik iskolánkba a Mikulás. Az alsós gyerekek apró ajándékokkal, verssel, dallal várják a jó öreg Télapót, aki minden osztályba teli zsákkal érkezik, és természetesen a felsősök sem maradnak csoki nélkül.

Félévi programjainkat a karácsonyi vásár zárja nagy létszámú érdeklődő, vásárló részvételével. Finom mézeskalácsillat lengi be ilyenkor a folyosókat.

Tavasszal a korábban említett papírgyűjtésen, focibajnokságon, diszkón kívül a Tehetség Nap megszervezésével iskolánk minden diákja megmutathatja tehetségét szüleinek, tanárainak, társainak – legyen az hangszeres játék, tánc, vers vagy sport.

A tavaszi szünet előtti húsvéti vásár is kedvelt rendezvény a diákok és a szülők körében is. Itt is az ünnepi finomságok, díszek kerülnek a vásári asztalokra.

Május elején egész napos DÖK kirándulást szervezünk a diákok részére. A diákképviselők segítségével felmérjük az igényeket, és a kirándulók számát, majd a többség döntését figyelembe véve megszervezzük az utazást, programokat. Tavaly a Tisza-tavi Ökocentrumba és Kalandszigetre látogattunk el. Az egész napos túránk jó hangulatban telt, szép élményekkel gazdagodva tértünk haza. Szeptemberben már a “Hova megyünk idén?” kérdés várt minket.

Május utolsó péntekje a gyerekeké. Gyereknapi programként délelőtt az alsós diákok részére aszfaltrajzversenyt szervezünk. A délután a zenés mulatozásé. Bűvészkedés mellett kapura rúgás, lufi fújás és peonza pörgető és egyéb játékos versenyek kötik le a kisebbek és nagyobbak figyelmét. Napközben pedig minden gyerek számára hűsítő élményt jelent a jégkrémek elfogyasztása.

Júniusban, nagy melegben és nagy érdeklődés mellett Bolhapiacot tartunk. Az év utolsó péntekjén a 8. osztályos diákok szerepelnek a legtöbbet. Az esti ballagás izgalmait feledve szórakoztató vetélkedőn (Agymo-show) vesznek részt, megmérkőzve egymással és a tanári csapattal. Valamennyi csapat győztesen, felszabadultan, egy tortával a kezében távozhat.

Igyekezünk minél több oldalról bevonni a diákokat az Önkormányzat munkájába, mert a gyerekek szeretnek belekóstolni egy-egy feladatba és élvezik, érzik is ennek súlyát.

Szeretnénk továbbra is változatos programokkal vidámmá, élvezetessé tenni a diákok iskolában töltött napjait, hogy még több szállal kötődjenek iskolánkhoz, és szép emlékekkel lépjenek majd tovább.

Köszönjük munkánkhoz a kollégák és a gyerekek segítségét, részvételét és türelmét!

Benéné Nagy Nóra és Virág Izabella

Diákönkormányzat vezetői

angol

English

Védőháló

Diavetítés

NFU ESZA Széchenyi Terv mtm Tehetségpont Ökoiskola Határtalanul európai iskolagyümölcs-program Digitális témahét xclass Fenntarthatósági témahét Digitális Témahét 2018 Digitális Témahét 2019 Digitális Témahét 2020

Minden jog fenntartva © 2014 Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola

Cím: 6000 Kecskemét, Lunkányi János u.10.

Telefonszám: 76/478-557, 76/508-333. Tel. és fax: 76/478-549

E-mail: igazgato@keszeiskola.hu

Készítette: Szabó András